In slechts enkele decennia zijn ‘de economie’ en ‘de samenleving’ gedigitaliseerd. In dit eerste boek van Peter Hagedoorn wordt ingegaan op de radicale invloed van digitalisering op de mens en menshaid. Elke burger kan op ieder moment weten wat er (waar ook ter wereld) gebeurt en is 24/7 ‘mobiel’. Dit alles heeft enorme effecten op de manier waarop samenlevingen functioneren. Niet langer is de fysieke wereld van alle dag (de bakker, de boer) de belangrijkste wijze van het bestaan, maar is de digitale wereld feitelijke de wereld waarin steeds meer mensen letterlijk werken en deels leven. Er komt een digitale laag over de klassieke wereld heen, die alles met alles verbindt en daardoor tevens ‘kortsluitingen’ creëert in de klassieke manier van leven. Die digitale wereld behoort, net als de klassieke samenleving, bestuurd en geregeerd te worden want anders kunnen de gevolgen voor de samenleving zeer groot en wellicht desastreus zijn. In dit boek maakt Peter Hagedoorn duidelijk dat klassieke ‘oplossingen’ niet werken voor de digitaliserende samenleving en dat deze daarom een eigen bestuurlijke ordening moet krijgen, die anders zal zijn dan de klassieke politieke structuren. Het wordt tijd dat politici en beleidsmakers gaan werken aan andere bestuurlijke modellen voor deze nieuwe samenleving.
De Vloeibare Samenleving.
ISBN: 9789492221742
Bestellen ? Als hardcopy verkrijgbaar via deze website of bij: futurouitgevers, bol.com, managementboek.nl of 1boek
Een reflectie op de voortschrijdende digitalisering en globalisering van de wereld. Beschrijving van de grote veranderingen die momenteel plaatsvinden: de disruptie waarin de traditionele “klassieke’ bedrijven worden vervangen door onlinediensten en de bedreigingen en risico’s van deze ontwikkelingen. De schrijver onderkent de noodzaak voor een digitale agenda op mondiaal en nationaal niveau om deze ontwikkelingen beheersbaar te houden. Hij sluit af met een vooruitblik op hoe onze samenleving anno 2117 eruit zou kunnen zien. Interessant voor beleidsmedewerkers, politici, organisatieontwikkelaars en economen
In slechts enkele decennia zijn ‘de economie’ en ‘de samenleving’ gedigitaliseerd. Elke burger kan op ieder moment weten wat er (waar ook ter wereld) gebeurt. Dit alles heeft enorme effecten op de manier waarop samenlevingen functioneren. Niet langer is de fysieke wereld van alle dag het belangrijkst, maar vormt de digitale wereld feitelijk de wereld waarin steeds meer mensen letterlijk werken en deels leven. Er komt als het ware een digitale laag over de klassieke wereld heen, die alles met alles verbindt en daardoor tevens ‘kortsluitingen’ creëert in de klassieke manier van leven.
We zijn bezig een grote omslag te maken van de klassieke maatschappij naar de digitale samenleving. Deze transitie is een faseovergang. Peter Hagedoorn vergelijkt die in zijn boek met de overgang van ijs (vast, structuur) naar water (vloeibaar, mobiel).
Het probleem is dat bestuurders en beleidsmakers denken dat het allemaal wel zijn plek zal krijgen en blijven zich gewoon vasthouden aan de oude structuren. Dat kan niet lang meer goed gaan.
De kaft van het boek van Pieter Hagedoorn trok meteen al mijn aandacht. Met waterverf stond in uitgevloeide letters de titel beschreven. Een letterlijke opvatting van het begrip vloeibaar dus.
Het boek geeft een analyse van de transformatie naar een digitale samenleving. Deze analyse is wel vaker beschreven, maar Hagedoorn richt zich nadrukkelijk op bestuurders van overheden en internationale organisaties.
Wat gaat het snel met de technologische ontwikkelingen! We kunnen inmiddels op elk moment van de dag nagaan wat er gebeurt; dichtbij en ver weg. Het is allemaal slechts één klik bij ons vandaan. Dat dat een enorm effect heeft op onze samenleving, laat zich raden.
In slechts enkele decennia zijn ‘de economie’ en ‘de samenleving’ gedigitaliseerd. In het boek ‘De vloeibare samenleving’ maakt Peter Hagedoorn duidelijk dat klassieke ‘oplossingen’ niet werken voor de digitaliserende samenleving en dat deze daarom een eigen bestuurlijke ordening moet krijgen, die anders zal zijn dan de klassieke politieke structuren. Het wordt tijd dat politici en beleidsmakers gaan werken aan andere bestuurlijke modellen voor deze nieuwe samenleving.
wvstraten | 20 februari 2021
Een schrijver met een visie. De digitale wereld is anders en soms moeilijk te begrijpen voor de ‘oude wereld’. Dit boekt helpt de oude wereld de problemen van nu beter te begrijpen met actuele voorbeelden en oplossingen.
MobJko | 12 september 2017
Ik ben zeer tevreden over dit artikel. Wat ik vooral goed vind: Goede kwaliteit, Voordelige koop, Duurzaam
EdzeGouda | 25 juli 2017
Goed boek over er de digitale samenleving
Digitalisering in de juiste banen leiden. Er komt een digitale samenleving tot stand met een totaal ander karakter dan de klassieke samenleving die iedereen kent. De globalisering en digitalisering zorgen ervoor dat de ‘echte’ en de ‘virtuele’ wereld samenvloeien. En die ‘nieuwe wereld’ functioneert totaal anders de klassieke samenleving. Dit vraagt om andere structuren en regels, zo bepleit Peter Hagedoorn in zijn boek De vloeibare samenleving.
De digitalisering van de samenleving gaat snel: iedereen heeft een internetverbinding, robots nemen werk over, automatisering leidt tot ontslag van personeel en bijna dagelijks hebben we te maken met cyberaanvallen. Het besef dat door de digitalisering de wereldorde op zijn kop wordt gezet is er echter nog nauwelijks. En dit terwijl de overgang naar de digitale samenleving waarschijnlijk een dramatischer overgang gaat worden dan die van de agrarische samenleving naar het industrieel tijdperk.