The Fluid Society

Blockchain

We kunnen er niet omheen: blockchain is een hype en iedere board zal zich ongetwijfeld vragen of dat ook iets is voor het eigen bedrijf. Het antwoord van de “deskundigen” (wie ?) kan bepalend zijn voor de toekomst van het bedrijf.

Mocht dat een bank zijn, dan wordt daar soms al heftig in blockchain geïnvesteerd. Moeten anderen het voorbeeld dus volgen? En moeten ze dat alleen doen of met anderen? Enkele essentiële kenmerken op een rij.

Blockchain is een IT-technologie waarbij informatie tussen partijen uitgewisseld kan worden via een voor de deelnemers openbaar register, zodat geen centrale, derde partij meer nodig is om een transactie op echtheid te controleren. The Economist noemt het derhalve een ‘waarheidsmachine’. Er zijn allerlei technische varianten mogelijk – want het staat iedereen vrij om een eigen variant te ontwikkelen, waarvan de bitcoin de bekendste is. Maar in principe kan het gebruikt worden voor alle transacties waarbij meerdere of veel partijen belang hebben dat de transacties waarheidsgetrouw en openbaar geschieden. Voorbeelden zijn het kadaster in Honduras, het registreren van stemmen bij verkiezingen, internationale transporten van goederen middels vele partijen, enzovoorts. De voordelen zijn groot: een aantal controlefuncties van overheden zijn niet meer nodig en het is goedkoop. Indien succes- vol zou het juist een van de essentiële functies van klassieke overheden overbodig maken: het dienen als waarborginstituut naar burgers en bedrijven van belangrijke maatschappelijke activiteiten en transacties.

Verwachtingen

In de digitaliserende wereld, waar nationale overheden nu nog de dienst uitmaken, zou deze technologie weleens een grandioze uitkomst kunnen zijn. Er kan afgerekend worden met allerlei complexe en dure

controlemechanismes uit de klassieke wereld, par- tijen zijn niet meer afhankelijk van nationale wetgevingen, overheden hebben geen kans meer om zaken te manipuleren, de snelheid en betrouwbaarheid van zakendoen op vrijwel alle gebieden zou gigantisch kunnen toenemen.

Blockchain is, kortom, voor uiteenlopende sectoren een buitengewoon intrigerende en veelbelovende technologie. Indien deze zich bewijst en doorzet, zullen de eersten die het omarmen uiteindelijk de beste papieren hebben. Niet voor niets zijn juist banken, centrale banken en overheden er op dit moment mee bezig. Zij hebben er immers ook het meest van te vrezen. Want als het werkt, wordt met name de positie van grote, klassieke instituties ondergraven. Ze zullen dus ongetwijfeld alles doen om hun klassieke machtsposities te behouden.

Blockchain kan gezien worden als ‘weer zo’n nieuwe technologie’ die de klassieke wereld verder onder druk gaat zetten. Het stelt met name klassieke instituties voor dilemma’s: moeten ze meedoen om hun klassieke positie te beschermen en gaat ze dat wel lukken? Of gaan derden er met de poet vandoor? Blockchain kan met name een rol gaan spelen in allerlei internationale ketenverbanden. En het is zeer waarschijnlijk dat Blockchain de zoveelste “game-changer” gaat worden, die internationale ketenverbanden totaal overhoop gaat trekken.

Zeker is dat een  CIO, CDO of andere technologie deskundige er daarom goed aan doet deze technologie stevig te doorgronden. Er zijn immers talloze mogelijkheden. Zet studie- of pilotprojecten op binnen je bedrijf of sector. Het zou zomaar kunnen dat we straks een Chief Blockchain Officer nodig hebben.

Oorspronkelijk artikel: CIO Magazine

image_pdfDownload in PDF

Ontdek meer van The Fluid Society

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder