The Fluid Society

Data war

Wat geld was in de klassieke wereld is data in de Digitale Wereld. Alles gaat steeds meer draaien om het hebben van de juiste data en wat je er vervolgens mee doet. Enkele voorbeelden.

-Bedrijven die hun data in een cloud plaatsen willen weten dat het daar veilig is. Kortom cloud providers zullen steeds meer, net als banken, moeten voldoen aan regels waaruit blijkt dat ze zorgvuldig omgaan met de data van hun klanten. Er is onafhankelijk toezicht nodig op cloudproviders, zodat klanten weten dat het veilige bedrijven zijn en de CIO een verantwoord verhaal heeft aan zijn superieuren over de clouddiensten. Die regelgeving en het onafhankelijk toezicht daarop zijn op dit moment de grootste obstakels voor de public cloud. Grote bedrijven aarzelen om hun belangrijke data in de cloud te plaatsen omdat ze, terecht, bang zijn dat hun data gestolen of misbruikt kan worden. Door overheden die er erg graag in willen kijken (Amerika: Safe Harbor). Door criminelen die graag bedrijfsinformatie willen hebben om te kunnen verkopen. Door concurrenten die o zo graag willen weten wat collega bedrijven uitvoeren.

-Identiteitsfraude wordt een steeds groter probleem. Vrijwel alle identiteit gegevens van de Amerikaanse bevolking liggen letterlijk op straat en zijn in handen van criminele bendes. Het zal in Europa vermoedelijk hetzelfde zijn. Valselijk worden studiebeurzen aangevraagd, bankrekeningen geopend, hypotheken aangevraagd van miljoenen mensen. Toon dan maar weer eens aan dat je het niet zelf bent geweest. Dan ben je maanden verder met veel ellende achter de rug.

-De grote sociale media bedrijven doen alles om data te bemachtigen van personen. Primaire doel is om vervolgens gerichte advertenties aan abonnees of klanten te kunnen geven. Inmiddels worden van vele miljoenen burgers dagelijks de gangen nagegaan, het gedrag bestudeerd, bekekenen waar je wanneer bent. Privacy ? Vergeet het maar. Is het erg ? Vooralsnog lijkt de burger zich er niet echt druk om te maken. Maar de wereld van The Circle, het bekende boek van Dave Eggers, waarin een social media bedrijf nauwkeurig de gangen volgt van alle medewerkers en de relaties en vrienden daarvan, komt steeds dichterbij. Hoe erg is het dat commerciële bedrijven, waarop geen enkele vorm van democratische controle mogelijk is, maar die wellicht wel verplicht zijn cruciale gegevens door te geven aan bv. de Amerikaanse overheid, alles van je weten ? In hoeverre zijn deze data verzamelaars niet bezig steeds meer zaken in de samenleving naar hun hand te zetten ? Immers als ze steeds meer weten van steeds meer mensen, over hun gezondheid, hun betaalgedrag, hun sociale positie, wordt de macht van die bedrijven dan niet een beetje erg groot ?

-Big Data, de grote belofte van de 21e eeuw. Dankzij analyse van zeer grote hoeveelheden data kunnen we wat nooit eerder kon. Nauwkeurige modellen maken van de melkweg, of het menselijk lichaam, van gedrag van miljarden mensen, van natuurverschijnselen. Allemaal mooi en prachtig. Ongetwijfeld rollen er allerlei zaken uit komende jaren waar de mensheid weer veel van kan leren, of waarmee betere medicijnen worden ontwikkeld. Maar van wie is uiteindelijk al die data ? Eigendom van grote commerciële bedrijven ? Mogen ze dat allemaal gebruiken en toepassen op jouw leefomgeving ?

De lijst is eindeloos uit te breiden. We leven inmiddels in een data wereld, het goud en geld van de toekomst, voor ieder bedrijf. Zonder goede data geen business. Maar op geen enkele manier is er controle op al deze data. De Europese Commissie is al jaren bezig met een nieuwe Data Protection Regulation. Deze zou de rechten van burgers en bedrijven inzake hun eigen data beter moeten vastleggen. De zaak blijft maar schuiven. IT providers hebben weinig op met wetgeving op dit vlak en doen alles om deze regeling uit te hollen en uit te stellen. Andersom tonen de meeste burgers weinig interesse in de veiligheid van hun eigen data en navenant houdt ook de gewone politiek zich er nauwelijks mee bezig. Zoals in de Middeleeuwen regelmatig de Postkoets beroofd werd en niemand zich daar echt druk om maakte, zo wordt op dit moment regelmatig jouw data geroofd en bekommer je je er ook weinig om. Inmiddels zitten er wel steeds meer cyber criminelen in de cel.

De waarde van (goede) data is heel groot. Zowel burgers als bedrijven gaan zich hier de komende jaren steeds meer mee bezig houden. In de digitale wereld draait alles vrijwel uitsluitend om het hebben van de juiste data. Wie dat goed doet is spekkoper (de grote sociale media bedrijven). Wie daarin achter lopen (veel klassieke bedrijven, de burger) kunnen het wel eens moeilijk gaan krijgen. De Apple auto kan het wel eens gaan winnen van de BMW. Google zou het wel een kunnen gaan winnen van Philips op het gebied van medische informatica. En criminelen ? Die hebben allang ontdekt waar Abraham de data-mosterd haalt. De data war staat voor de deur.

Oorspronkelijk artikel: CIO Magazine februari 2016

image_pdfDownload in PDF

Ontdek meer van The Fluid Society

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder