The Fluid Society

Om een betere wereld op te bouwen uit de Covid-crisis…

Om een betere wereld op te bouwen uit de Covid-crisis, hebben we een wereldwijde push nodig om de jongeren van de wereld met elkaar te verbinden

Web Foundation · 12 maart 2021

Nu het World Wide Web 32 jaar wordt, denken webuitvinder Sir Tim Berners-Lee en medeoprichter van de Web Foundation Rosemary Leith na over de kracht van het web om verandering teweeg te brengen en juichen zij de jonge mensen toe die de urgente uitdagingen van de wereld aanpakken.

Vorig jaar vierden we de verjaardag van het web, één dag nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de Covid-19-crisis tot pandemie had uitgeroepen. In de 12 maanden die sindsdien zijn verstreken, is het web – net als zo velen van ons – op de proef gesteld als nooit tevoren. Vandaag, nu het web 32 jaar wordt, heeft het bewezen een reddingslijn te zijn die ons in staat stelt ons aan te passen en door te gaan. 

Nu we aan het herstellen en heropbouwen zijn, hebben we de kans om onze wereld opnieuw uit te vinden en iets beters te creëren. De kracht van het web om verandering te katalyseren kan en moet helpen de wereld die we willen vorm te geven.

Over de hele wereld geven vooral jongeren het goede voorbeeld door het web te gebruiken om een betere, rechtvaardigere toekomst te creëren. Deze jonge leiders zien het web als een middel om te strijden voor rechtvaardigheid, kansen te vergroten en oplossingen te vinden voor dringende problemen.

Dit jaar vieren we de verjaardag van het web door het werk van negen jongeren onder de aandacht te brengen, wier werk dit ongelooflijke potentieel laat zien. Hun verhalen laten zien hoe het web, in de handen van deze generatie, kan helpen enkele van de grootste uitdagingen voor de mensheid te overwinnen.

In Oeganda bijvoorbeeld heeft Peter Okwoko het web gebruikt om de nodige expertise te verzamelen om plastic afval om te zetten in PBM’s die dringend nodig zijn om Covid-19-patiënten te behandelen.

Vanuit haar huis in het Verenigd Koninkrijk bouwde Hera Hussain het online netwerk CHAYN op, dat 380.000 vrouwen, niet-binaire mensen en andere risicopersonen in Pakistan, India en daarbuiten heeft verbonden met middelen om misbruik en geweld te bestrijden.

De 18-jarige Avi Schiffmann stelde zich ten doel de uitwisseling van informatie over Covid-19 te verbeteren en de statistieken te ontdoen van politieke inmenging en vervorming. Op die manier creëerde hij een bron die zo accuraat was dat epidemiologen zelf op zijn informatie vertrouwden om hun modellen te ontwikkelen.

(Click on any of the images above to read their story)

De invloed van deze jongeren is voelbaar in hun gemeenschappen en online netwerken. Maar vandaag zien we nog maar een fractie van wat er mogelijk is. Want terwijl we het hebben over een generatie van ‘digital natives’, blijven veel te veel jongeren buitengesloten en niet in staat om het web te gebruiken om hun talenten en ideeën te delen.

Een derde van de jongeren heeft helemaal geen toegang tot internet. Nog veel meer jongeren beschikken niet over de gegevens, de apparaten en de betrouwbare verbindingen die zij nodig hebben om optimaal van het web te kunnen profiteren. In feite heeft volgens UNICEF slechts een derde van de jongeren onder 25 jaar een internetverbinding thuis, waardoor 2,2 miljard jongeren niet over de stabiele toegang beschikken die zij nodig hebben om online te leren, wat zoveel anderen heeft geholpen hun opleiding tijdens de pandemie voort te zetten.

Wanneer jongeren online gaan, worden zij maar al te vaak geconfronteerd met misbruik, verkeerde informatie en andere gevaarlijke inhoud, waardoor hun participatie wordt bedreigd en zij de platforms soms helemaal moeten verlaten. Dit geldt met name voor jongeren die onevenredig vaak het doelwit zijn op basis van hun ras, godsdienst, seksualiteit, vaardigheden en geslacht.

De gevolgen van deze uitsluiting treffen iedereen. Hoeveel briljante jonge geesten belanden niet aan de verkeerde kant van de digitale kloof? Hoeveel stemmen van leiders in spe worden tot zwijgen gebracht door een giftig internet?

Elke jongere die geen verbinding kan maken, is een gemiste kans op nieuwe ideeën en innovaties die de mensheid ten goede zouden kunnen komen. Stelt u zich eens voor hoeveel meer mensen als Hera, Peter en Avi kritieke problemen zouden kunnen aanpakken als ze toegang hadden tot een veilig en krachtig internet.

Net zoals we vorige eeuw met elektriciteit hebben gedaan, moeten we internettoegang als een basisrecht erkennen en moeten we ervoor zorgen dat alle jongeren verbinding kunnen maken met een web dat hen de macht geeft hun wereld vorm te geven. Dit is wat we moeten doen.

Investeren om alle jongeren online te brengen

Toegang tot internet voor alle jongeren ligt binnen ons bereik. Door financiering van netwerkinfrastructuur, subsidies en steun voor gemeenschapsnetwerken kunnen we het web in de handen van elke jongere op aarde krijgen.

Daartoe moeten de leiders de investeringen snel opschalen om ervoor te zorgen dat iedereen, overal, een internetverbinding van betekenis heeft, met de snelheden, gegevens en apparaten die zij nodig hebben om het web optimaal te benutten. Een algemene inspanning om de wereld aan te sluiten zal ervoor zorgen dat jongeren niet door de mazen van het net vallen.

We weten wat daarvoor nodig is. De Alliance for Affordable Internet (A4AI), een initiatief van de Web Foundation, heeft berekend dat een extra investering van € 358 miljard over een periode van tien jaar iedereen een breedbandverbinding van goede kwaliteit zou opleveren. Om dit in perspectief te plaatsen, komt dit neer op het equivalent van slechts € 97 per persoon voor de 3,7 miljard mensen die vandaag nog offline zijn.

Door miljarden mensen meer instrumenten te geven om te leren, te verdienen en te creëren, zou deze aanbetaling voor toekomstige generaties een ongelooflijk rendement opleveren in de vorm van economische groei en sociale empowerment. Een toename van 10% van het aantal mensen dat online is, betekent naar schatting een stijging van 2% van het BBP van een economie, en uit een nieuwe analyse blijkt dat het realiseren van universele breedband in de ontwikkelingslanden tegen 2030 ongeveer € 7,3 miljard aan directe economische voordelen zou opleveren. We kunnen het ons niet veroorloven het niet te doen.

Maak technologie empowerment door ontwerp

Terwijl we ons inspannen om alle jongeren met elkaar in contact te brengen, moeten we er ook voor zorgen dat technologie nuttig is en niet schadelijk; inclusief en niet exclusief.

Hoe producten en diensten worden ontworpen, bepaalt mede of jongeren ze al dan niet veilig en doeltreffend kunnen gebruiken. Maar al te vaak wordt bij de ontwikkeling en het ontwerp van technologie verzuimd de rechten en het welzijn van de gebruikers tot topprioriteit te maken.

Techbedrijven moeten de unieke ervaringen en behoeften van jongeren begrijpen en met hen samenwerken om producten en diensten te creëren die hun rechten respecteren. En regeringen moeten effectieve wetten aannemen die technologie reguleren en bedrijven ter verantwoording roepen voor het creëren van verantwoorde producten en diensten.

Om te helpen meer verantwoorde technologie te ontwikkelen, is de Web Foundation bezig met de oprichting van een Tech Policy Design Lab dat zal beginnen met het aanpakken van online gendergerelateerd geweld en misbruik tegen vrouwen, in het bijzonder jonge vrouwen. In dit proefprogramma brengen we techbedrijven en vrouwenrechtengroeperingen samen om beleid en productoplossingen te ontwikkelen om online intimidatie tegen te gaan, zodat alle jonge vrouwen het web kunnen gebruiken zonder bang te hoeven zijn voor misbruik en geweld.

Van hieruit zal het Lab oplossingen blijven ontwikkelen voor enkele van de moeilijkste technische problemen van onze tijd, terwijl we werken aan de verwezenlijking van de visie voor een betere onlinewereld, zoals uiteengezet in het Contract for the Web.

De jonge leiders die we vandaag in het zonnetje zetten, zijn de grootste kracht van het web en de reden waarom we geloven dat het web, ondanks de uitdagingen, een overweldigende kracht ten goede is. Van het aanpakken van milieu-uitdagingen tot ervoor zorgen dat er bij het ontwerpen van producten al rekening wordt gehouden met identiteit en digitale privacy, hun werk illustreert slechts een paar van de manieren waarop jonge mensen de uitdagingen waarvoor we staan, aanpakken.

Het is tijd om ons in te zetten voor het web dat we willen voor de wereld die we willen – voor deze generatie jongeren en voor degenen die nog moeten komen. We hopen dat u zich bij ons aansluit.

Rosemary Leith and Tim Berners-Lee
Co-founders, World Wide Web Foundation

Voor meer updates, volg ons op Twitter op @webfoundation en schrijf u in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

Abonneer u op The Web This Week om wekelijks nieuws te ontvangen over de belangrijkste verhalen in de technologiesector.

Tim Berners-Lee, onze medeoprichter, heeft het web gratis aan de wereld gegeven, maar er hangt een prijskaartje aan vechten voor het web. Steun alstublieft ons werk om een veilig, krachtig web voor iedereen te bouwen.

image_pdfDownload in PDF

Ontdek meer van The Fluid Society

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder