The Fluid Society

The Digital Challenge for Europe

“De digitale uitdaging voor Europa” (bevat tevens”The Fluid Society”) is als e-book verkrijgbaar bij Apple Books, Google Books, Kindle, Kobo en Bol.com. Via deze website kan het boek met hard kaft worden besteld.

“Het lijdt geen twijfel dat de wereld zich in een belangrijke fase van haar evolutionaire ontwikkeling bevindt” schrijft Herman Wijffels (o.a. oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank en directeur van de Wereldbank) in zijn voorwoord van het boek: “De digitale uitdaging voor Europa”. En dat is precies waar dit boek over gaat.

Enerzijds is de mensheid in een fase beland van grootschalige veranderingen door alle grote wereldproblemen, zoals klimaatverandering, overbevolking met bijbehorende overconsumptie, migratie en de uitputting van de natuur, en anderzijds de toenemende digitalisering. Veranderingen van een dusdanige omvang dat de maatschappelijke orde de komende jaren onherroepelijk drastisch zal en moet veranderen.

De maatschappelijke orde kan slechts langs twee lijnen veranderen. Ofwel de mensheid belandt in een grotere chaos, omdat de grote problemen niet worden aangepakt en negatieve krachten steeds dominanter worden.Of de wereld herstelt zich en er begint zich een wereldwijd besef te ontwikkelen dat de grote vragen van onze tijd een gemeenschappelijke aanpak vereisen.

Digitalisering wordt door sommigen gezien als een probleem, maar het kan evenzeer worden gezien als een mogelijke weg naar oplossingen. Zoals de coronapandemie heeft aangetoond, draagt digitalisering bij tot betere samenwerking en landen en organisaties die er slim gebruik van maken, hebben een enorm voordeel. Nieuwe vormen van governance voor de fluïde, digitale samenleving zijn dringend nodig. De grote problemen waar de wereld nu voor staat worden op een te fragmentarische manier aangepakt en zullen niet tot adequate oplossingen leiden. Dit boek, geschreven in samenwerking met mensen met zeer verschillende achtergronden, analyseert de uitdagingen en doet suggesties waar kansen liggen, met name voor Europa.

Het boek geeft terecht aan dat wanneer natiestaten over hun grenzen heen durven te kijken en durven samen te werken, de huidige problemen beheersbaar worden en zich een betere nieuwe wereld ontvouwt. Dit boek is een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in de vragen van de toekomstige vloeibare, digitale wereld.

image_pdfDownload in PDF

Ontdek meer van The Fluid Society

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder