Iedere CIO in een groot internationaal bedrijf kent het: de IT-systemen binnen de diverse landen zijn verschillend, terwijl de geleverde dienstverlening overal dezelfde is. Vervolgens komt de vraag vanuit de board om overal hetzelfde IT- systeem uit te rollen. Zuchtend zal de CIO zeggen dat dat allemaal wel prima is, maar dat toch echt eerst door board en landenmanagement besloten moet worden dat de businessprocessen overal hetzelfde worden. De oplossing van deze puzzel verschilt per bedrijf. Maar één ding is zeker: als de boel niet gesynchroniseerd wordt, dan worden de efficiency- voordelen niet behaald en loopt het bedrijf als geheel averij op. Het hebben of ontwikkelen van de juiste IT- systemen is daarbij een van de bepalende succesfactoren, maar ook niet meer dan dat.
Vergelijken we deze dynamiek met nationale en internationale overheden, dan valt op dat vrijwel alle landen – en zeker ook in Europa – ver gevorderd zijn met nationale e-governmentsystemen. Europa komt de burger steeds beter tegemoet qua elektronische dienstverlening. Estland loopt voorop, maar ook in Nederland is het middels het elektronisch gemeentelijk loket (eLoket) aardig voor elkaar.
Afstemming
Het schort echter aan internationale afstemming van de systemen. En dat terwijl overheden steeds meer geconfronteerd worden met burgers en bedrijven die zich internationaal bewegen. Men werkt tenslotte in het ene Europese land, heeft elders een appartement, trouwt met een heer of dame uit weer een ander land, gaat op reis en heeft daar plotseling gezondheidszorg nodig, en wil met pensioen in zonnig Spanje. De burger beweegt zich overal en vraagt dus dezelfde overheidsservices in diverse Europese landen en daarbuiten. Dan valt op dat overheden een totale chaos creëren van hun dienstverleningen onderling, want werkelijk niets is op elkaar afgestemd. Vrijwel iedere burger die zich internationaal beweegt, heeft problemen met de belastingdienst, zorgverleners, gemeentelijke overheden, verzekeraars en met telecombedrijven. Het begint er al mee dat de meeste nationale diensten uitsluitend werken via het lokale internet en telefoonnetwerk. Hoe regel je vanuit Nederland iets met de Franse fiscus als je niet eens van de nationale www.impots.gouv.fr of www.orange.com gebruik kunt maken? Wie dit soort situaties kent, weet hoe absurd nationale overheden zijn georganiseerd. Alsof burgers niet in andere landen kunnen wonen of werken. Alsof Europa of de wereld niet bestaat!
Nationale kooi
Elkaar tegensprekende, tegenwerkende belastingsystemen, zorgverzekeringen, pensioensystemen, werkpermissies, vestigingsvergunningen… het is één grote chaos bij de overheden. Nationale politici voelen helaas nog geen enkele druk om de burger op dit punt tegemoet te komen. Het lijkt bijna in hun belang om burgers en bedrijven vast te houden in een nationale kooi in plaats van ze te helpen om zich soepel internationaal te kunnen bewegen. Inmiddels lopen ook steeds meer bedrijven vast in deze chaos.
IT-bedrijven zoals Google (Alphabet), Apple en Microsoft ontwikkelen daarom steeds meer nuttige diensten: een internationaal patiënten dossier, internationaal betalen, internationale verzekeringen. Wanneer landen hun dienstverleningen zelf niet synchroniseren wordt hun positie steeds verder uitgehold en overgenomen door commerciële dienstverleners. De natiestaat verliest steeds meer aan relevantie als ze niet in staat is mee te komen in de internationale, digitale samenleving. Die vereist dat landen hun burgers helpen zich internationaal te kunnen bewegen.
Het wordt tijd dat burgers, bedrijven en politici zich uitspreken over de noodzaak dienstverlening vanuit overheden internationaal op elkaar af te stemmen. Net als in het bedrijfsleven gebeurt. Dat bespaart veel ergernis, maakt alles veel goedkoper en efficiënter en het helpt de Europese economie enorm vooruit.
Oorspronkelijk artikel: CIO Magazine
Ontdek meer van The Fluid Society
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.